Spektakl "Dziady" |
|
|
Wpisany przez Agnieszka Grabowska
|
piątek, 28 września 2018 11:12 |
Dramat „Dziady” Adama Mickiewicza jest jednym z najważniejszych dzieł literatury polskiej, znajduje się również na liście lektur obowiązkowych. 28 września do naszej szkoły przyjechali aktorzy teatru „Forma” z Białegostoku, by zaprezentować naszym uczniom „Dziady” i pomóc tym samym w zrozumieniu tego dzieła. W spektaklu przedstawiono wybrane sceny z dramatu: scenę więzienną, wielką improwizację, widzenie księdza Piotra, salon warszawski, wizytę matki Rollisona u Nowosilcowa. Spektakl poprzedzony był wstępem wyjaśniającym okoliczności powstania utworu. Mamy nadzieję, że dzięki niemu nasi uczniowie lepiej zrozumieją mickiewiczowski dramat.
Aleksandra Rykaczewska
|
Poprawiony: wtorek, 02 października 2018 19:07 |
Dzień Chłopaka |
|
|
Wpisany przez Agnieszka Grabowska
|
piątek, 28 września 2018 11:12 |
.......
|
Poprawiony: piątek, 28 września 2018 11:52 |
Spokanie integracyjne |
|
|
Wpisany przez Agnieszka Grabowska
|
sobota, 22 września 2018 16:26 |
W piątkowy wieczór uczniowie klas I LO, II LO i III TA z opiekunami zorganizowali ognisko, które odbyło się na terenie stadniny MarGO Państwa Różackich. Młodzież skorzystała z krótkiej lekcji pielęgnacji koni, a także miała możliwość odbycia jazdy konnej oraz bryczką. W gorącej atmosferze wieczoru uczniowie dobrze się bawili, a całą imprezę uświetniły tańce przy ognisku.
|
Poprawiony: poniedziałek, 24 września 2018 07:19 |
Dzień Przedszkolaka |
|
|
Wpisany przez Agnieszka Grabowska
|
wtorek, 02 października 2018 19:15 |
......
|
Poprawiony: wtorek, 02 października 2018 19:18 |
Wybory RSU i opiekuna SU |
|
|
Wpisany przez Agnieszka Grabowska
|
czwartek, 13 września 2018 11:28 |
13 września 2018 roku w Zespole Szkół im. Tadeusza Kosciuszki w Krasnosielcu odbyły się wybory do Rady Samorządu Uczniowskiego. Opiekunem na rok szkolny 2018/2019 została mgr Agnieszka Grabowska, przewodniczącą - uczennica klasy II LO Łucja Świercz. W skład samorządu weszli również: Sandra Czaplicka klasa II LO, Daria Kruk klasa I LO, Michał Kaczyński klasa IV TA, Błażej Nowak klasa III TA i Natalia Piotrak klasa II TA.
Nowemu samorządowi życzymy owocnej pracy i wielu pomysłów.
|
Poprawiony: sobota, 15 września 2018 06:24 |
Narodowe Czytanie 2018 |
|
|
Wpisany przez Agnieszka Grabowska
|
sobota, 08 września 2018 13:30 |
08 września, kontynuując inicjatywę Publicznej Biblioteki w Krasnosielcu spotkaliśmy się w naszej szkole na Narodowym Czytaniu 2018. W lutym bieżącego roku Prezydent Rzeczpospolitej Polskiej Andrzej Duda ogłosił, że czytaną książką będzie „Przedwiośnie” Stefana Żeromskiego.
Spotkaliśmy się w szkolnej bibliotece, by w klimacie swojskiej kawiarenki zetknąć się z tak ważną dla Polaków książką. Treści wybranych fragmentów zawierały ustępy dotyczące historii odradzającej się Polski, ludzi, którzy o odbudowę swojego kraju walczyli ze szczególnym oddaniem.
Do czytelniczego działania przyłączyli się uczniowie klas: I LO, II LO, III LO, II TA, III TA, Panie Anna Drejko i Agnieszka Grabowska. Nad całą inicjatywą czuwał dyrektor szkoły Tomasz Paweł Olkowski. Organizatorkami były nauczycielki języka polskiego: Aleksandra Rykaczewska i Beata Grabowska.
Wszystkim przybyłym uczestnikom Narodowego Czytania w naszej szkole gorąco dziękujemy za obecność, zaangażowanie i współistnienie z czytającymi w tym samym czasie ludźmi z całej Polski.
Beata Grabowska
Przepis na domowy cydr
Składniki:
- 15 kg jabłek
- drożdże specjalistyczne
- pożywka dla drożdży
Wykonanie
Sama produkcja cydru nie jest problematyczna. Najważniejszy jest odpowiedni dobór jabłek. Najlepszy cydr otrzymamy wybierając 40% jabłek kwaśnych i 60% jabłek słodkich. Jabłka kroimy (nie obieramy ich ze skórki) i wyciskamy z nich sok w sokowirówce. Sok jabłkowy przelewamy do balonu, w jakim tradycyjnie produkuje się wino, dodajemy namnożone drożdże i pożywkę. Fermentacja powinna zachodzić w temperaturze 20-24 st. Celsjusza. Po około dwóch tygodniach, kiedy trunek przestanie już pracować, zlewamy go znad osadu soku i w chłodnym miejscu pozostawiamy na czas 2-3 tygodni. Po upływie tego czasu cydr przelewamy do butelek. Nie musi dłużej leżakować. Trunek jest gotowy do wypicia!
Przepis na cydr musujący
Jabłka i sok przygotowujemy w taki sam sposób jak w przypadku zwykłego cydru. Sok fermentujemy przez 7-10 dni w temperaturze ok. 24 st. Celsjusza. Następnie przelewamy go do butelek. Najlepsze będą półlitrowe butelki do piwa. Do każdej z nich dodajemy łyżeczkę cukru. Kapslujemy butelki i odstawiamy na 3-5 dni w ciepłym miejscu (temp. ok. 24 st. Celsjusza). Cukier w reakcji z drożdżami zamieni się w delikatne bąbelki. Butelki przenosimy do chłodnego miejsca jeszcze na 3 tygodnie. Po upływie tego czasu przyjemnie musujący cydr jest gotowy!
Pamiętaj! Cydr najlepiej smakuje schłodzony.
Właściwości zdrowotne cydru
Cydr - napój alkoholowy na bazie jabłek wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwutleniające.
Skąd biorą się antyoksydanty w cydrze? Związki pochodzą z jabłek, które są głównym składnikiem trunku. Dlatego tak ważne jest, żeby jabłka do cydru nie były obrane. To w skórce jest najwięcej związków antyoksydacyjnych, czyli składników pozytywnie wpływających na pracę organizmu. Wśród przeciwutleniaczy w cydrze najwięcej jest flawonoidów, ważna jest też obecność antocyjanów, fenoli i triterpenoidów. Cydr jest tez dobrym źródłem potasu - związku poprawiającego pracę mięśni.
Pamiętajmy jednak, że cydr jest napojem alkoholowym, a jego nadmiar w organizmie wywoła więcej negatywnych niż pozytywnych skutków.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przydatne-w-kuchni/cydr-jablkowy-co-jest-i-jak-go-zrobic-przepisy-na-cydr_42025.html
Przepis na domowy cydr
Składniki:
- 15 kg jabłek
- drożdże specjalistyczne
- pożywka dla drożdży
Wykonanie
Sama produkcja cydru nie jest problematyczna. Najważniejszy jest odpowiedni dobór jabłek. Najlepszy cydr otrzymamy wybierając 40% jabłek kwaśnych i 60% jabłek słodkich. Jabłka kroimy (nie obieramy ich ze skórki) i wyciskamy z nich sok w sokowirówce. Sok jabłkowy przelewamy do balonu, w jakim tradycyjnie produkuje się wino, dodajemy namnożone drożdże i pożywkę. Fermentacja powinna zachodzić w temperaturze 20-24 st. Celsjusza. Po około dwóch tygodniach, kiedy trunek przestanie już pracować, zlewamy go znad osadu soku i w chłodnym miejscu pozostawiamy na czas 2-3 tygodni. Po upływie tego czasu cydr przelewamy do butelek. Nie musi dłużej leżakować. Trunek jest gotowy do wypicia!
Przepis na cydr musujący
Jabłka i sok przygotowujemy w taki sam sposób jak w przypadku zwykłego cydru. Sok fermentujemy przez 7-10 dni w temperaturze ok. 24 st. Celsjusza. Następnie przelewamy go do butelek. Najlepsze będą półlitrowe butelki do piwa. Do każdej z nich dodajemy łyżeczkę cukru. Kapslujemy butelki i odstawiamy na 3-5 dni w ciepłym miejscu (temp. ok. 24 st. Celsjusza). Cukier w reakcji z drożdżami zamieni się w delikatne bąbelki. Butelki przenosimy do chłodnego miejsca jeszcze na 3 tygodnie. Po upływie tego czasu przyjemnie musujący cydr jest gotowy!
Pamiętaj! Cydr najlepiej smakuje schłodzony.
Właściwości zdrowotne cydru
Cydr - napój alkoholowy na bazie jabłek wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwutleniające.
Skąd biorą się antyoksydanty w cydrze? Związki pochodzą z jabłek, które są głównym składnikiem trunku. Dlatego tak ważne jest, żeby jabłka do cydru nie były obrane. To w skórce jest najwięcej związków antyoksydacyjnych, czyli składników pozytywnie wpływających na pracę organizmu. Wśród przeciwutleniaczy w cydrze najwięcej jest flawonoidów, ważna jest też obecność antocyjanów, fenoli i triterpenoidów. Cydr jest tez dobrym źródłem potasu - związku poprawiającego pracę mięśni.
Pamiętajmy jednak, że cydr jest napojem alkoholowym, a jego nadmiar w organizmie wywoła więcej negatywnych niż pozytywnych skutków.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przydatne-w-kuchni/cydr-jablkowy-co-jest-i-jak-go-zrobic-przepisy-na-cydr_42025.html |
Poprawiony: niedziela, 09 września 2018 15:20 |
Uczniowie klasy I LO z wychowawcą |
|
|
Wpisany przez Agnieszka Grabowska
|
środa, 05 września 2018 11:07 |
...
|
Poprawiony: sobota, 08 września 2018 14:24 |
Uroczyste rozpoczęcie roku szkolnego 2018/2019 |
|
|
Wpisany przez Agnieszka Grabowska
|
wtorek, 04 września 2018 10:05 |
Wakacje dobiegły końca. 3 września uczniowie i nauczyciele Zespołu Szkół w Krasnosielcu spotkali się, by uroczyście rozpocząć nowy rok szkolny 2018/2019. Dyrektor Tomasz Olkowski w swoim przemówieniu przywitał przybyłych po wakacjach uczniów, nauczycieli i pracowników. Poinformował zebranych o zmianach, które zaszły w szkole, przydziale wychowawstw i sal.
Po części oficjalnej uczniowie rozeszli się do klas na spotkanie z wychowawcami.
Aleksandra Rykaczewska
|
Poprawiony: poniedziałek, 17 września 2018 16:00 |
Spotkanie z rodzicami |
|
|
Wpisany przez Agnieszka Grabowska
|
niedziela, 02 września 2018 06:45 |
Spotkanie z rodzicami odbędzie się 10 września 2018 roku o godzinie 15:15 |
Poprawiony: sobota, 08 września 2018 14:24 |
|
|